بو یک مفهوم اساسی است و دانشمندان هنوز درباره آن و تاثیراتش روی بدن پژوهش میکنند. وقتی گیرندههای شیمیایی در بینی، که تشخیص بو برعهده آنهاست، توسط یک بوی خاص تحریک میشوند، پیامهای الکتریکی به مغز میفرستند. مغز دادهها را تفسیر میکند و در نهایت باعث میشود بوهای مختلف را درک کنیم. در واقع، بوها را وقتی حس میکنیم که مولکولهای موجود در هوا باعث تحریک سلولهای گیرنده بویایی میشوند. به همین دلیل مواد فراری که به آسانی به گاز تبدیل میشوند، مانند نفتالین بو دارند. با این حال، آیا بوها میتوانند مانند نورها و رنگها در درمان بیماریها و یا خلق و خو و ذهن ما تاثیر بگذارند؟ دانشمندان خوشبین هستند.
بوها باعث درک بهتر طعم میشوند
قبل از اینکه وارد بحث تاثیر بو روی درمان یا کنترل بیماریها شویم، بد نیست به یک تاثیر فزیکی بو اشاره کنیم. به گفته دانشمندان بوها باعث درک بهتر طعم میشوند. طعم جزو آن دسته ویژگیهایی است که تعریف مشخصی ندارد. تعجب کردید؟ شاید باور نکنید اما هر کس تعریف خودش را از طعم دارد؛ برای مثال تعریف طعم از نظر یک شیمیدان با یک آشپز متفاوت است. طعم از نظر شیمیدانها تنها عطر به تنهایی است اما آشپزها ترکیب پیچیدهای از احساس بویایی، چشایی و درک مزه را طعم میدانند. با این حال، هیچ یک از این تعریفها به طور کامل طعم را تشریح نمیکنند. پژوهشها نشان دادهاند درک طعم و احساس بویایی نسبت مستقیمی با هم دارند؛ یعنی هرچه ماده غذایی بوی بیشتری داشته باشد طعم و مزه بیشتری هم دارد. بنابراین هرچه بوی غذا مطبوعتر و خوشایندتر باشد، اشتها را بیشتر تحریک میکند و باعث میشود لذت بیشتری از خوردن خوراکیها ببریم. همچنین پژوهشها نشان دادهاند بعضی از ترکیبات در علظتهای متوسط به عنوان محرک طعم و در غلظتهای بالا به عنوان محرک سیستم بویایی عمل میکنند و با تغییر طعم و بو روی سلیقه افراد تاثیر می گذارند؛ برای مثال نمک (شور)، اسید سیتریک (ترش) و گنهگنه (تلخ).
بو بکش تا فشار خونت پایین بیاید
یک خبر خوب برای مبتلایان به فشار خون بالا؛ پژوهشهای اخیر نشان دادهاند بو کردن گلهای رز و بعضی از عطرهای ملایم باعث کاهش فشار خون میشود. البته به معنای خلاصی از دست دوا و دکتر نیست و هنوز به صورت ایده ای خام مطرح شده اما امیدهای زیادی برای محققان برای درمان فشار خون بالا ایجاد کرده است.
استرس بو دارد!
اعصاب ندارید؟ با کمترین اتفاقی زود از کوره در میروید؟ همیشه دچار استرس هستید؟ دانشمندان علاوه بر روشهای معمول، یک پیشنهاد ویژه برایتان دارند؛ بو بکشید. پژوهشهای اخیر نشان دادهاند بعضی از بوها برای کاهش استرس موثرند. در این میان، اسطوخودوس حسابی خودی نشان داده چون علاوه بر کاهش استرس، روی تسکین درد نیز موثر است. قهوه نیز که مدتی است به پای ثابت بیشتر مطالب مربوط به سلامت در رسانهها تبدیل شده، خاصیت آرامبخش دارد. شاید به همین دلیل موقع گذشتن از کنار یک کافهتریا یا قهوهفروشی و به مشام رسیدن بوی قهوه، نوعی احساس آرامش و راحتی میکنیم. بوی وانیل نیز همین ویژگی را دارد. بوی گل رز نیز با تنظیم تنفس باعث احساس آرامش و کاهش استرس میشود.
بو بکش و بخواب
خوابتان نمیبرد؟ از بیخوابی به ستوه آمدهاید؟ نگران نباشید بو بکشید و راحت بخوابید. شاید عجیب به نظر برسد اما پژوهشهای اخیر نشان دادهاند بو کردن گلها، به خصوص گل رز قبل از خواب باعث میشود راحتتر بخوابید. البته استفاده از اسپریهای خوشبو کننده هوا این تاثیر را ندارند. با این حال، در اتاق خوشبو خواب راحتتری نسبت به اتاق بدون بو تجربه میکنیم. از سوی دیگر، اسطوخودوس نیز با تاثیر گذاشتن روی سرعت فعالیتهای سیستم عصبی، باعث بهبود کیفیت خواب، ایجاد آرامش و روحیه افرادی میشود که از اختلالهای خواب رنج میبرند.
ماجرا به همین جا ختم نمیشود چون رایحه موجود در اتاق خواب حتی روی خوابهایی که میبینید تاثیر میگذارند. استشمام بوی گل قبل از خواب میتواند باعث شود هم خوب بخوابید و هم خوابهای خوش ببینید. البته برعکس این موضوع نیز درست است؛ یعنی استمشام بوهای بد قبل از خواب باعث کاهش کیفیت خواب و دیدن کابوس میشود. پژوهشگران امیدوارند با این روش بتوانند به افرادی که دچار کابوسهای شبانه هستند کمک کنند تا از این مشکل آزاردهنده رها شوند.
بو مثل انسولین عمل میکند؟
امیدهای تازهای برای دیابتیهایی که باید انسولین تزریق کنند ایجاد شده است، اگرچه هنوز تا قطعی شدن ماجرا راه زیادی باقی مانده است. در یکی از پژوهشهای اخیر از چند مرد سالم دعوت به همکاری شد. به آنها یک بار در روز انسولین تزریق میشد و این کار به مدت چهار روز ادامه پیدا میکرد. طبیعی است که قند خون آنها کاهش مییافت. البته پس از هر تزریق داوطلبان در معرض بوی انسولین هم قرار میگرفتند. در روز پنجم تزریقی انجام نشد و افراد تنها در معرض بوی انسولین قرار گرفتند ولی باز هم قند خونشان کاهش یافت.
بوها و درمان آلزایمر و پارکینسون
پژوهشگران امیدهایی برای کشف رازهای بیماریهای مرموزی مانند آلزایمر و پارکینسون با استفاده از بوها پیدا کردهاند چون از آنجا که بو و حافظه به شدت باهم مرتبط هستند و از دست دادن حس بویایی یکی از علائم اولیه در بیماریهای پیشرونده عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر است. حواس ما با هم کار میکنند؛ برای مثال بینایی، چشایی و بویایی افراد کاملا به هم مرتبط هستند، طوریکه احساس یک بو میتواند حسهای دیگر را هم تحریک کند. بنابراین شاید بتوان با این روش به مبتلایان به آلزایمر کمک کرد تا کمتر در زندگیشان با مشکل مواجه شوند.
تاثیر بو روی ذهن
بوها باعث تحریک حافظه میشوند
حتما برای شما هم اتفاق افتاده که تنها با احساس یک بوی خاص سیلی از خاطرات به ذهنتان هجوم بیاورند. از آنجا که مرکز درک بویایی بخشی از سیستم لیمبیک مغز است که با حافظه در ارتباط است. ارتباط قویای بین حافظه و قدرت بویایی وجود دارد که تقریبا بلافاصله با احساس یک بوی خاص، مکان خاص، افراد یا خاطراتی را برایتان تداعی میکند. از آنجا که بو محرکی بسیار قوی است از آن برای درمان و بازیابی خاطرات فراموششده استفاده میشود.
بو تمرکز را افزایش میدهد
تمرکز ندارید؟ بوی نعنا، توتفرنگی و اسطوخودوس را امتحان کنید چون باعث افزایش قدرت تمرکز میشوند. پژوهشها نشان دادهاند استفاده از بوی اسطوخودوس در زمان استراحت کارگران کارخانه باعث افزایش علمکرد و بهرهوری آنها میشود. همچنین ورزشکاران با استشمام بوی نعنا سریعتر میدوند و تمرکز بیشتری دارند. دانشآموزانی هم که توتفرنگی تازه را بو میکنند، در امتحانهایشان عملکرد بهتری دارند. ناگفته نماند بوی اوکالیپتوس نیز هوشیاری را افزایش میدهد.
بوها شما را شاد میکنند
بوها میتوانند تقریبا روی همه چیز، از رویاها و احساسات گرفته تا رانندگی، استرس، درد، تمرکز، حافظه و حس عاشقانه تاثیر بگذارند. با این حال، بسیاری از بوها میتوانند باعث ترشح هورمون سروتونین در بدن و ایجاد حس شادی و نشاط شوند؛ برای مثال بوی اسطوخودوس.
تبلیغات بودار را باور کنیم؟
آیا ممکن است فروشندگان با استفاده از بوها ما را به خرید تشویق کنند؟ پژوهشها نشان دادهاند بوی فروشگاهها روی خرید و میزان پولی که خرج میکنید اثر دارد. محققان کفشهای یکسانی را در دو فروشگاه قرار دادند. در یک فروشگاه رایحه دلپذیری منتشر کردند و در فروشگاه دیگر هیچ بویی به محیط اضافه نکردند. نتایج نشان داد 84 درصد از خریداران، تمایل دارند از فروشگاه با رایحه دلپذیر خرید کنند. آنها همچنین حاضر بودند که برای خرید کفش های موجود در فروشگاه خوشبو پول بیشتری بپردازند.
گاهی وقتی وارد بعضی فروشگاهها میشوید، بوی عود یا مواد خوشبو کنندهای را احساس میکنید که فروشندهها برای مطلوب جلوه دادن محیط از آنها استفاده میکنند. این کار بخشی از ترفندهای تبلیغاتی برای جلب مشتری است که اساس آن همان تاثیر بو در حافظه و خلقوخوی افراد است. بازاریابان بعد از اینکه حس بینایی و شنوایی مشتریان را گلولهباران میکنند، آخرین تیر را هم به سیستم بویایی آنها شلیک میکنند تا کار تبلیغات خود را به نتیجه برسانند. با این حال، این بوها، طعمههایی هستند که مشتریان را با یک حس خوب به خرید تشویق میکنند.
چگونه به بوها عادت میکنیم؟
اضافه کردن عطر به یک اتاق که قبلا بدون بو بوده معادل تغییر مبلمان است. این تغییر در ابتدا تمرکز و دقت را افزایش میدهد اما پس از مدتی، این اثرها کاهش پیدا میکنند. این اتفاق درباره بو هم صادق است. سیستم بویایی در ابتدا برای تشخیص تغییرات بو فعال میشود اما پس از پاسخ آن به محیط از بین میرود. این بدان معنی نیست که بو از میان رفته است بلکه انطباق سیستم بویایی را با محیط نشان میدهد. این فرایند در افرادی که معمولا از عطر یا ادکلن خاص استفاده میکنند وجود دارد. بیشتر این افراد میگویند بوی عطر خودشان را احساس نمیکنند.آروماتراپی یا رایحه درمانی در طول دهه اخیر مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته است و در این میان، رایحه درمانی به وسیله شمع، جایگاه خاصی را به خود اختصاص می دهد. شمع، علاوه بر اینکه یک منبع نور و گرمای زیبا به شمار می رود، می تواند خیلی خوب از عده رایحه درمانی برآید. این شمع ها می تواند حسی رمانتیک و زیبا به شب بدهند و نوعی احساس آسایش و آرامش را در خانه متساعد کنند. ما شمع را در مراسم مذهبی و در بسیاری دیگر از برنامه های خود به کار می بریم زیرا این وسیله تزئینی زیبا می تواند به خودی خود به انسان آرامش و لذت را هدیه کند. البته شاید کلمه «رایحه درمانی» یا «آروماتراپی» را روی بسته بندی انواع شمع مشاهده نکنید ولی همان شمع های معمولی نیز گاه با رایحه های دلنشین تهیه می شوند. در غیر این صورت نیز می توانند با استفاده از انواع روغن های معطر گیاهی آن را تبدیل به شمع آروماتراپی کرد. تنها کافیست چند قطره از روغن مورد نظر را روی شمع بچکانید و اجازه دهید حرارت شمع، عطر آن را به اطراف پخش کند و حس آرامش بخش آن را در محیط گسترش دهد.
نوع شمع
برای اینکه بتوان از یک شمع برای رایحه درمانی استفاده کرد، نوع موم آن اهمیت خاصی پیدا می کند. شمع هایی که از موم هایی ساخته شده اند که هنگام سوختن مواد سمی به اطراف پراکنده می کنند، مثل شمع های پارافینی معمولی، برای رایحه درمانی مناسسب نیستند. در عوض موم زنبور عسل، سویا و دیگر موم هایی که پایه گیاهی دارند، بهترین انتخاب برای این کارند. این نوع موم ها اغلب نرم هستند و به همین دلیل درون ظرف های مخصوص ریخته می شوند.
نکاتی برای خرید شمع طبیعی
وقتی می خواهید شمعی مخصوص آروماتراپی
خریداری کنید، حتماً نوشته روی برچسب آن را بخوانید. دقت کنید که نوع موم
این شمع چیست و بهتر است بدانید که این شمع ها باید تنها با عطرهای گیاهی
طبیعی و روغن های گیاهی معطر شده باشند نه روغن های مصنوعی و شیمیایی.
ـ شمع باید از مواد صددرصد طبیعی ساخته شده باشد (هیچ ماده مصنوعی در شمع نباشد)
ـ عطر این شمع ها باید از روغن های گیاهی باشد.
ـ جنس موم باید از سویا باشد.
ـ به هیچ وجه پارافین در ساخت آن به کار نرفته باشد.
جایگزین شمع
از آنجا که پیدا کردن شمع های کاملاً طبیعی ممکن است سخت به نظر برسد، می توانید به جای شمع، از وسایل دیگری برای آروماتراپی استفاده کنید. امروزه ظروفی مناسب این کار در بازار یافت می شود که در این ظروف، جای خاصی برای قرار دادن شمع معمولی تعبیه شده است و در قسمت بالای شمع، سطحی قرار می گیرد که می توان روغن گیاهی معطر و مناسب را در آن ریخت. حرارت شمع باعث انتشار عطر و البته تاثیر احساسی آن در فضای محیط می شود.
انواع عطر در شمع ها
هیچ
چیز در دنیا نمی تواند مثل عطر خالصی که از گل ها، انواع چوب و میوه ها
گرفته می شود، روحیه تان را عوض کند و به آن طراوت ببخشد. علاوه بر این،
این عطرها خاصیت درمانی هم دارند و به خوبی استرس و فشار عصبی را بهبود می
بخشند.
این
عطرها به دو صورت تهیه می شوند؛ یا به صورت تکی یا به شکل ترکیبی، یعنی
مخلوطی از دو یا چند عطر و روغن معطر گیاهی در ادامه مطلب به برخی از شمع
های تک رایحه اشاره می کنیم.
شمع با رایحه چوب سدر
سدر رایحه ای گرم و زمینی دارد و از آن به عنوان دارو استفاده می شود. این شمع برای ایجاد محیطی آرامبخش و هنرمندانه مناسب است. مصریان باستان از چوب سدر برای تهیه لوازم آرایشی، عطر و دارو استفاده می کردند. سابقه استفاده از این گیاه به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد می رسد.
شمع با رایحه دارچین
دارچین رایحه ای تحریک کننده و تند و هوشیار کننده دارد و حس گرم و پراحساسی را در محیط ایجاد می کند. روشن کردن این شمع در طول روز برای از بین رفتن خستگی و خواب آلودگی توصیه می شود. درخت دارچین از ۴۰۰۰ سال پیش تاکنون در چین کشت می شده و مورد استفاده قرار می گرفته است. مهمترین مورد استفاده این درخت به خاطر خاصیت دارویی آن است.
شمع با رایحه سیر
شاید عجیب به نظر برسد اما شمع سیر هم طرفداران خاص خود را دارد. سیر، رایحه ای تند در عین حال شیرین و گرم دارد و از قدیم به عنوان یک مسکن از آن استفاده می شده است.
شمع با رایحه اوکالیپتوس
اوکالیپتوس، انرژی بخش و ضدعفونی کننده است و به عنوان رایحه ای برای نظم بخشی به افکار از آن استفاده می شود. علاوه بر آن عطر اوکالیپتوس سرفه را بهبود می بخشد و علائم سرماخوردگی را کم می کند.
شمع با رایحه بنفش کوهی
بنفش کوهی عطری آرامش بخش دارد و ذهن و قلب را آرام می کند. این گیاه را رایحه مخصوص به خود، فشار عصبی را کاهش می دهد و احساس افسردگی یا درگیری ذهنی را برطرف می کند.
شمع با رایحه پرتقال
پرتقال، رایحه ای خاص و دل انگیز دارد که روحیه را متعادل می کند و به آرامش روح و حفظ تعادل روانی کمک می کند. استفاده از رایحه این میوه پرخاصیت به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد بر می گردد.
شمع با رایحه نعناع
نعناع، رایحه ای ضدعفونی کننده و هوشیار کننده دارد و احساسات شدید را آرام می کند. از طرفی، رایحه این گیاه خوشبو، خستگی ذهنی را برطرف می سازد. نعناع از دیرباز توسط مصریان باستان یونانی ها، رومیان و یهودیان مورد استفاده طبی قرار می گرفت.
شمع با رایحه اکلیل کوهی
اکلیل کوهی یا رزماری خاصیت درمانی زیادی دارد. از جمله، خاصیت روحیه بخشی و انرژی زایی. گفته می شود که این گیاه، خلاقیت را بالا می برد و از طرف دیگر، دستگاه تنفسی و سینوس ها را پاک می کند. اکلیل کوهی از دیرباز با حافظه در ارتباط بوده است به طوری که در میان یونانیان باستان، رسم بود که دانش آموزان و دانشجویان برای بالا بردن قدرت حافظه خود، حلقه ای از اکلیل کوهی به گردن می آویختند.
شمع های آروماتراپی روشن کنننده ذهن
این شمع ها که به روشن کننده ذهن معروف هستند، از ترکیبی از رایحه های روغن های اوکالیپتوس، نعناع و اکلیل کوهی ساخته می شوند. این ترکیب خنک کننده، سینوس ها را باز می کند و تمرکز را افزایش می دهد و برای درمان خستگی روحی و روانی موثر است. دانشمندان ثابت کرده اند که روغن نعناع و اکلیل کوهی امواع بتا در مغز را افزایش می بخشد و در نتیجه سطح هوشیاری فرد بالا می رود.
شمع های آروماتراپی خوای های شیرین
خواب های شیرین ترکیبی آرامش بخش از روغن های استوخودوس، علف لیمو و مرزنجوش است و بسیار پرطرفدار است. این شمع ها برای آرام کردن استرس، بالا بردن روحیه و ایجاد تعادل روحی مورد استفاده قرار می گیرند و خوابی آرام به شما هدیه می دهند.
شمع های آروماتراپی عشق
این شمع ها از ترکیب استوخودوس، گیاه پچولی (نعناع هندی) و روغن چوب گل سرخ ساخته می شوند و محیط را آرام و رمانتیک می کنند. این شمع ها بی نهایت آرامش بخش هستند و استرس را از بین می برند.
شمع های آروماتراپی دنج و راحت
این شمع ها از روغن های گیاهان سبز، دارچین و جوز هندی تهیه می شوند و احساسات سرد زمستان را از بین می برند و نوعی گرمای دلچسب به محیط می بخشند.
منابع:
درمان اختلالات بویایی به روش «تمرین بویایی»
غذاهایی که حس بویاییرا ضعیف می کند. احتمالا رژیم غذایی پر چرب با اختلال در عملکرد مناطقی از مغز که در پردازش سیگنال های بویایی دخیل هستند، موجب کاهش حس بویایی می شود.
بر اساس مطالعات اخیر رژیم غذایی با چربی بالا موجب کاهش حس بویایی می شود. محققان دانشگاه فلوریدا با بررسی موش هایی که از یک رژیم غذایی پرچرب پیروی می کردند، دریافتند که رژیم غذایی پرچرب با اختلال در حس بویایی همراه است.
در حقیقت نتایج حاکی از این بود که در موش های تغذیه شده با رژیم غذایی پر چرب فقط نیمی از سلول های عصبی که کار تشخیص بو در مغز را بر عهده دارند، فعال هستند.
برای انجام این تحقیق به موش ها آموزش داده شد که در ازای تشخیص یک بوی خاص، جایزه دریافت کنند. در پایان مطالعه مشاهده شد موش هایی که رژیم غذایی پرچرب داشتند در تشخیص ارتباط میان بو و جایزه نسبت به سایر موش ها، کندتر عمل می کردند.
نکته جالب در این مطالعه این بود که موش هایی که به طور ژنتیکی چاق بودند، کاهش حس بویایینداشتند اما موش هایی که با رژیم غذایی پر چرب چاق شده بودند با کاهش این حس مواجه شدند. محققان معتقدند احتمالا رژیم غذایی پر چرب با اختلال در عملکرد مناطقی از مغز که در پردازش سیگنال های بویایی دخیل هستند، موجب کاهش حس بویایی می شود.
منابع:
درمان اختلالات بویایی به روش «تمرین بویایی»
زبانعضوی حیاتی است. هر سرآشپزی به خوبی می داند که چقدر این اندام چند سانتیمیتری برای بقاء ضروری است! از این که بگذریم، درک کلیهطعم ها و مزه ها به زبان بستگی دارد. اگر مایلید تا اطلاعات خود را درباره زبان و قوای چشائی بیشتر کنید با ما همراه شوید.
برآمدگی های سطح زبان زایده های قارچی شکل بسیار ریزی هستند که هر یک از آنها، ۵۰ تا ۱۰۰ گیرنده را در خود جای داده اند. محققان بر این باورند که انواع گیرنده های چشائی که طعم های شیرینی، شوری، ترشی را جذب می کنند، محدود می باشند. این در حالی است که گیرنده های تلخی بسیار زیادتر بوده و حداقل ۲۵ درصد از سطح زبان را به خود اختصاص داده اند. حساسیت بالای زبان به طعم تلخی از این رو است که بتواند در صورت مواجهه با انواع سموم و زهرها سریعاً واکنش نشان داده و سلامت فرد را تضمین نماید. جالب است بدانید که اغلب ترکیبات گیاهی سمی همچون استریکنینوسیانید طعم تلخی دارند
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
همه ما درباره مزه های شیرینی، شوری، ترشی و تلخی می دانیم. اما مزه ای که کمتر شناخته شده «اومامی» (Umami) است که به طعم پنجم معروف شده است، که مسئول درک طعم خوراکی هایی چون سویا سس، گوجه فرنگی و بسیاری از غذاهایی است که حاوی مقادیر زیادی از نمک اسید گلوتامیک است. محققان ژاپنی به تازگی دریافته اند که گیرنده های اومامی نه تنها بر روی سطح زبان، بلکه در کل دستگاه گوارش وجود دارند. اما هنوز نقش اساسی آنها در هضم غذا کشف نشده است
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
حس چشائی مدتها پیش از تولد شروع می شود
در حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد از مردم طعم ها و مزه ها را بیشتر از دیگران حس می کنند. این تیز بودن قوه ی چشائی به دلیل وجود تعداد بیشتری از زایده های قارچی شکلی است که بر روی سطح زبان آنها وجود دارد. این افراد در برابر سبزیجات تلخ اما مغذی نظیر کلم بروکلی و کلم پیچ با دردسر مواجه می شوند! لیندا بارتوشوک یکی از متخصصان علوم تغذیهدر دانشگاه فلوریدا به تازگی دریافته است که پولیپ های روده بزرگ این افراد بیش از مردم عادی پیشسرطانی بوده و احتمال ابتلای ایشان به این گونه بیماری ها بیشتر از سایرین است
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
اغلب غریب به اتفاق سلول های عصبی حامل پیام های چشائی در مسیرشان از زبان به مقصد مغز، از گوش داخلی عبور می کند. به همین خاطر است محققان در حال تحقیق بر روی ارتباط بین بیماری های گوش و مصرف بالای غذاهای چرب هستند. حتی اگر ارتباطی هم وجود نداشته باشد، بهتر است برای حفظ سلامتی از این دست غذاهای چرب دوری کنید، گرچه کار دشواری است!
کرفس، گوشتخوک و قارچ های خوراکی بزرگ حاوی اندروستنون است که یک ترکیب آروماتیک بوده و شدیداً بر سایر طعم ها و مزه ها تاثیرگذار است. از همه جالب تر این که بیش از نیمی از افراد حتی قادر به تشخیص این موضوع نیستند، و تنها ۱۵ درصد تا حدودی آن را به صورت بوی چوب یا گل تشخیص داده و مابقی آن را همچون ادرار می پندارند! به همین خاطر است که این دسته آخر دل خوشی از این مواد غذایی نداشته و تمایلی به آنها ندارند
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
مصرف خوراکی های شیرین و نوشیدنی های الکلی موجب می شود تا بسیاری از سلول های عصبی یکسانی در مغز فعال شوند. کودکانی که در خانواده شان سابقه اعتیاد به نوشیدنی های الکلی وجود داشته است، به طور ارثی تمایل بیشتری به خوراکی های شیرین دارند.
حس چشائی مدتها پیش از تولد شروع می شود. جالب است بدانید که مزه ی غذاهایی نظیر هویچ، سیر و وانیل نه تنها در شیر مادران شیرده احساس می شود، بلکه در دوران طولانی مدت بارداری نیز جنین قادر است از طریق مایع آمنیوتیک این طعم ها را مزه مزه کند. جولی مننلا در مرکز حواس شیمیائی مونل در فیلادلفیا دریافته که کودکان به غذاهایی که در دوره جنینی مزه آنها را حس کرده اند بیشتر متمایلند.
بوی استنشاق شده توسط مادران شیرده حتی می تواند بر طعم شیر آنها تاثیرگذار باشد. جالب است بدانید مادران شیردهی که در مزرعه کار می کنند و در معرض بوی کاه و جو قرار دارند طعم شیری که به شیرخوار می دهند حالت طبیعی ندارد
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
منابع:
اوتیسم اغلب با نگرانی هایی غذایی مواجه میشود ،بررسی های اخیر در مورد مطالعات علمی نشان داده که کودکان مبتلا به اوتیسم پنج برابر بیشتر از چالش های غذا خوردن مانند انتخواب غذاهای بسیار محدود رفتار میکنند.محققان همچنان سعی میکنند به طور کامل در مورد ارتباط غذا خوردن مبتلایان به اوتیسم را درک کنند.
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
قبل از هر چیز باید به این نکات توجه شود:
به واکنش کودک در مقابل مزه های مختلف توجه شود. این واکنش ها ممکن است به صورت حرکات اضافی زبان، لب ها، دهان، یا حتی صدا درآوردن با زبان و نظیر آن ها باشد
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
دقت کنید:
– آیا کودک اشیا را به دهان می برد، آن ها را مزه می کند یا خیر.
– آیا کودک هر چیزی را بدون توجه به مزه می خورد یا به صورت انتخابی عمل می کند.
– به طرز جویدن غذا و فرو بردن آن دقت کنید.
– هر نوع عادت غذایی کودک باید مورد توجه قرار گیرد.
– مشخص شود علاقه کودک به چه غذاهایی است.
آنچه که درمانگر باید انجام دهد:
اولین قدم در آموزش این کودکان این است که چهار مزه مختلف تلخی، ترشی، شوری و سپس شیرینی را به ترتیب هر کدام به مدت ۲ هفته روزی ۸-۴ بار به کودک آموزش داده شود.ضمن آنکه کودک مزه را می چشد، به او گفته می شود که این برای مثال مزه شوری است.هر مایع در محل مخصوص به خود روی زبان ریخته می شود.
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
بعد از چشیدن مزه، مایع را به کودک نشان می دهیم و نام آن را می گوییم.حتی اجازه می دهیم تا آن مایع را بو کند.بعد از آن که هر مزه به مدت ۲ هفته آموزش داده شد مجددا آموزش آن ها را از سر می گیریم و با فاصله های زمانی کوتاه تر یک مزه را آموزش می دهیم و بعد فاصله را آن قدر کوتاه می کنیم که در یک روز مایعاتی از چهار نوع مزه را به کودک بدهیم
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
چنانچه فعالیت های قبلی موفقیت آمیز بود می توان انواع غذاهایی که دارای طعم های متفاوت است به کودک داد.این مرحله تلاشی برای سازگار کردن کودک با مزه های مختلف است
شما میتوانید حس چشایی خود را با استفاده از تست چشایی استاندارد ایران ارزیابی کنید.
.
منابع: